Hyppää sisältöön

Helsingin ensikoti ry

Helsingin ensikoti ry on kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka auttaa tiivistä tukea tarvitsevia vauvaperheitä ja heidän läheisiään.

Kriisi tai haasteellinen elämäntilanne voivat heikentää vanhempien mahdollisuuksia vastata vauvan tarpeisiin. Kun vauvaperheen arki ja vuorovaikutus ovat vauvan näkökulmasta tarvitsee tukea, Helsingin ensikoti auttaa. Tuemme vanhemmuutta niin, että vauva saa tarvitsemansa huolenpidon, hoivan ja turvan.

”Jokainen lapsi on pelastettava elämälle. Kun muissa herää huoli, meissä syntyy toivo.”

Yhdistyksemme perustettiin vuonna 1936 turvaamaan avioliiton ulkopuolella syntyvien lasten oikeus kasvuun vanhemman kanssa. Kesällä 1942 ovensa avannut Helsingin ensikoti rakennettiin turvapaikaksi äideille ja lapsille. Tänään Helsingin ensikoti on vauvaperhetyön edelläkävijä, joka tuottaa suuren osan tiivistä tukea tarvitsevien vauvaperheiden palveluista pääkaupunkiseudulla. Työssä meillä on noin 80 sosiaali- ja terveydenhuollon osaajaa.

Palvelumme ovat vuosikymmenten pitkäjänteisen kehittämistyön tulos. Korkea ammattitaito yhdistettynä tiiviiseen yhteistyöhön kuntien/hyvinvointialueiden lastensuojelun ja neuvoloiden, perheen verkoston ja tutkimusyhteisöjen kanssa takaa perheelle Helsingin ensikodin eri yksiköissä parhaan mahdollisen avun. Vuosittain yksiköittemme asiakkaina on noin 200 perhettä, minkä lisäksi kaikille avoimet neuvontapalvelumme tavoittavat noin 300-500 perhettä. Ympärivuorokautinen ja avokuntoutus kestää tyypillisesti muutamista kuukausista aina noin vuoteen. Kuntoutuksessa tukena ovat kokemusasiantuntijat ja vapaaehtoiset.

Helsingin ensikoti ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen kansalaisjärjestö. Yhdistyksen toiminta rahoitetaan hyvinvointialueiden asiakasmaksuilla, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) ja valtion avustuksilla, kuntien järjestöavustuksilla sekä yksityishenkilöiden ja yhteisöjen tekemillä lahjoituksilla.

Vapaaehtoiset ovat työmme tärkeä tuki. Yhdistyksen johtokunnan valitsee yhdistyksen vuosikokous. Johtokunnan puheenjohtajana toimii Kirsi Salonen, varapuheenjohtajana Mirjami Koivunen, jäseninä Victor Andersson, Kaarina Aromaa, Vesa Ekroos, Sanna Hellström, Antti Karjalainen, Johanna Suvensalmi, Sanna Valtonen.

Katso lyhytfilmi ensikodeista Ylen sivustolla.